Vad är Apple HomeKit?

Kontrollera ditt hem med iPhone, iPad eller Apple Watch

På alla enheter med iOS 9 eller senare finns appen Hem som kan användas för att styra ditt hem med hjälp av HomeKit-kompatibla produkter. Appen kommer förinstallerad och är enkel att komma igång med och använda . I appen kan du tända och släcka lampor, lås dörrar, höja temperaturen i hemmet, få information från sensorer som till exempel temperatur, energiförbrukning, huruvida en dörr är öppen eller stängd och mycket mer. Möjligheterna är många och ökar i takt med att du ansluter fler kompatibla produkter till ditt hem.

– Hej Siri, tänd lamporna i sovrummet.

Att kunna tända och släcka belysningen i hemmet med rösten ger inte bara en känsla av att vara med i en Science Fiction film, det kan också underlätta enormt i vardagen, inte minst för de som av olika anledningar har svårt för att röra sig och sträcka sig efter lampknappar. Siri kan aktiveras via iPhone, iPad eller Apple Watch.

Fjärrstyrning och automation

Med en Apple TV i hemmet ökar möjligheterna ytterligare. Din Apple TV fungerar som en hubb och låter dig kommunicera med ditt hem utifrån. Kontrollera att du verkligen stängde av strykjärnet, se om dörren är låst och så vidare. Med HomeKit får du full kontroll över ditt hem oavsett vart du befinner dig.

Men ett smart hem behöver men inte alltid kontrollera, det kan sköta mycket av sig självt. Genom att skapa scenarion som tänder belysning när solen går ner, sänker temperaturen när du åker till jobbet och sedan höjer igen lagom till du kommer hem från jobbet kan du spara tid, pengar och energi.

Ett scenario kan även aktiveras manuellt via HomeKit-appen. Scenariot “morgon” kan till exempel betyda att belysningen i hemmet dimmas upp, kaffebryggaren startar och att temperaturen höjs ett par grader i hemmet så att du slipper frysa när du lämna värmen under täcket. Morgonen kan till exempel starta samma tid varje vardag men kräva en manuell aktivering på helgen så att du får sova ut ordentligt.

Säkerhet och kompabilitet

Apple tillverkar inte själva någon hårdvara men har byggt en standard och ett certifieringsprogram som andra tillverkare kan bygga produkter runt. HomeKit använder väl beprövade standarder som Bluetooth och Wifi för att få de olika enheterna att kommunicera med varandra.

Apple ställer mycket höga krav på tillverkarna av HomeKit-kompatibla produkter. Tack vare att all kommunikation mellan enheterna är krypterad kan ingen utomstående lyssna på trafiken och ta över dina enheter. Alla produkter testas och godkänns av Apple innan de får säljas vilket garanterar god kompatibilitet även mellan olika tillverkare.

Kompatibla produkter

Idag finns det produkter från många stora och små tillverkare. Här i Sverige finns idag kompatibla produkter från bland annat Philips Hue, Netatmo, Fibaro och Elgato. Under CES fick Nanoleaf mycket uppmärksamhet och deras Aurora är en av många nya produkter som kommer till Sverige under våren.

Elgato

Elgato Eve är en serie produkter för Apple Homekit avsedda för att styra och övervaka hemmet.

  • Eve energy kan slå av och på anslutna apparater och övervaka dess energiförbrukning.
  • Eve room håller koll på luftkvaliteten, temperatur och luftfuktighet.
  • Eve weather mäter temperatur, luftfuktighet och lufttryck utomhus.
  • Eve thermo låter dig kontrollera elradiatorer, handdukstorkar med mera.

Phillips Hue

Styr de smarta belysningarna i alla dina rum, både inne och ute. Allt handlar om att förenkla ditt liv.

Gör dina dagliga rutiner till stunder att njuta av. Philips Hue kan väcka dig och hjälpa dig att få energi, läsa, koncentrera dig och koppla av.

Gör om vardagsbelysningen till en enastående upplevelse. Lek med färger eller synkronisera dina smarta belysningar med musik eller filmer.

Fibaro

Fibaro har inte bara produkter av hög teknisk kvalitet, de har även riktigt snygga produkter som inte stör inredningen i hemmet.

  • Dörr/fönster-sensorer kan användas som en del i ett larm eller för att aktivera scenarion eller enskilda lampor när en dörr öppnas eller stängs.
  • Fuktsensorn larmar direkt vid en översvämning. Placera den under diskmaskinen, badkaret eller andra känsliga ställen för maximalt skydd.
  • Rörelsesensor från Fibaro har koll på allt som händer i hemmet och kan tända belysning, skicka notiser och aktivera scenarion.